Boken jeg leser!

En side om bøker jeg leser, har lest og vil lese!

Ulovlig norsk

Maria Amelie: «Ulovlig Norsk» (Pax Forlag, 217 sider)

Dette er den første (og foreløbig den eneste) boka Maria Amelie har skrevet. Maria Amelie er et pseudonym for Madine Salamova, en russisk født forfatter og journalist. Amelie har en mastergrad i teknologi og vitenskaps studier fra NTNU i Trondheim. Hun ble i 2010 kåret til årets nordmann av Ny Tid.

Ulovlig norsk

«Da Maria Amelie ble pågrepet av politiet utenfor Nansenskolen på Lillehammer, engasjerte tusenvis av nordmenn seg. Store demonstrasjoner over hele landet førte til at regjeringen knaket i sammenføyningene. Maria Amelies fortelling hadde grepet det norske folk. Boken «ulovlig norsk» forteller om en barndom og oppvekst på flukt. Det er en strek og engasjerende historie om en ukuelig vilje og et sterkt ønske om å få føle trygghet, ta utdannelse og leve et vanlig liv. Maria Amelie stod frem med stort mot og en ærlig fortelling om å leve som ulovlig norsk, og ga dermed de papirløse i Norge et ansikt. Saken ble så vanskelig for myndighetene at det førte til en regel endring – Lex Amelie. 

Kjøpte denne for ikke så altfor lenge siden (rett før jul omtrent), og leste den på noen timer cirka. Har hatt lyst å lese denne helt siden den kom ut, men det var først nå jeg fant den i den lokale bokhandleren (og til en rimelig penge)..

Boka er skrevet om og av Maria Amelie, en ung kvinne opprinnelig fra Kaukasus. Hun har levd på asylmottak i både Finland og Norge,og i denne boka forteller hun åpent om flukten, hvordan de ble tatt i mot og hvordan ting er/var for en uten papirer. Hun forteller om venner og bekjente som hjelper dem, om systemet som svikter så altfor mange..
En av de utroligste tingene hun forteller om er at hun som papirløs, faktisk får studie plass og får fullført studiene.

Boka er gripende, virkeligheten slår i mot en, og man sitter med følelsen av at alt rundt er uvirkelig (hvordan kan vi ha det så bra, samtidig som det er så mange i Norge som ikke har det bra?). Boka åpner øynene litt, kanskje nok til at du ser folk rundt deg?

Terning kast: 4

terningkast 4

Reklamer

Skriv gjerne tilbakemeldinger, både ris og ros, og tips om bøker :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 304 andre følgere

Goodreads

Follow me on Twitter

På topp

Arkivet

%d bloggere like this: