Boken jeg leser!

En side om bøker jeg leser, har lest og vil lese!

Alkymistens datter

Katharine McMahon: Alkymistens datter (Damm, 400 sider, oversatt av Ann Kristin Hermundstad)

Katharine McMahon er en britisk forfatter født i London. McMahon studerte engelsk og drama ved universitetet i Bristol, og ble senere lærer.
Hun har skrevet flere bøker, og har også skrevet låter.

image

I opplysningstidens England ble en ung kvinne innviet i vitenskapens mysterier, men kjærlighetens gåter måtte hun selv løse…

Unge Emilie Selden lever beskyttet på familiens gods. Moren døde da Emilie ble født, en sorg som fortsatt sitter i husveggene. Da faren besluttet å vie sitt liv til naturvitenskapen, ble Emilie hans trofaste elev og medhjelper i laboratoriet. Våren 1725 starter de sitt hittil største prosjekt: å finne den kjemiske oppskriften på evig liv.

Før eksperimentet er fullført, kommer en sjarmerende, ung mann og forstyrrer freden på Selden gods. Da Emilie trosser faren og velger kjærligheten fremfor alkymien, blir hun forvist til London med sin elskede Robert.

Som vitenskapskvinne tar Emilie byen med storm, men hun oppdager snart at hun ikke vet hele sannheten om verken ektemannen eller sin egen fortid…

Alkymistens datter var både en bra og dårlig bok: interessante miljøskildringer, spennende plott, men på mange måter kjedelig og langtrekkende.

Boken handler om den unge Emilie som vokser opp med sin far, herr Selden, en eksentrisk mann som har viet livet til vitenskap. Emilie er med i laboratoriet fra tidlig alder, er en vitebegjærlig og overbeskyttet pike.
Hennes kontakt med omverdenen er to tjenere (ekteparet Gill), kirkebesøk hver søndag og noen besøk i hyttene.  Derfor er ikke overraskelsen stor når hun først (ifølge farens observasjoner og konklusjoner) svermer for den nye presten, som Herr Selden har ansatt grunnet hans interesse for vitenskapen, for deretter å bli bergtatt/betatt/blindt forelsket i den første og beste unge mannen som kommer på besøk. Med Herr Selden på sin årlige tur i London, og ungdoms nysgjerrighet går det slik man kan forvente: Emilie blir forført og hun blir gravid. Herr Selden blir opprørt da hun forteller dette, og snakker aldri mer til henne. Hennes elskede Robert lover at de skal gifte seg, Selden går med på det og det unge paret drar til London for å starte sitt nye liv.
Emilie oppdager litt etter litt at Robert ikke er den mannen hun trodde han var, og han viser tilslutt sitt sanne jeg. I mellomtiden (og for den saks skyld, i resten av boken) er det fester, ensomhet, savn, utroskap, ulykkelige skjebner, familie hemmeligheter håp og tilslutt en merkelig og nokså brå slutt på boken.

Jeg er vanligvis en stor fan av historiske romaner: kjærlighet, tidsperiodene, klærne, holdningene og alt annet som hører til i historiske romaner. Men (ja der er et men, kanskje til og med flere..)jeg føler ikke at man bli kjent nok verken med karakterene eller tidsperioden. Det er for mye vimsing, hopping i tid og parallelle historier for en såpass kort bok. Hver for seg, eller i mindre doser, så hadde det nok fungert – men slik jeg ser det blir boken for rotete og urealistisk.

Boken var også en av Waterstone’s Paperbacks of the year i 2006, så det var nok mange den falt i smak hos..

Terningkast 3

Reklamer

Skriv gjerne tilbakemeldinger, både ris og ros, og tips om bøker :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 304 andre følgere

Goodreads

Follow me on Twitter

På topp

Arkivet

%d bloggere like this: