Boken jeg leser!

En side om bøker jeg leser, har lest og vil lese!

Kammerpiken

Cecilie Enger: Kammerpiken (Gyldendal, 270 sider)

Cecilie Enger er en norsk fofatter og journalist født i Oslo i 1963.
Hun debuterte med den kritikerroste romanen nødvendigheten i 1994.
Kammerpiken er Engers sjette roman.

image

Oslo, 1926. Hilda Cooper kommer fra England for å jobbe som dronning Mauds kammerpike. Innenfor Slottets vegger, i sterk kontrast til livet utenfor, innordnes hun i et hierarkisk samfunn av tjenere, etikette, måltider og dronningens stadige kjoleskift.

Hilda Cooper ble, i likhet med sin underordnede kammerpike Violet Wond, boende på Slottet under tre norske konger, frem til sin død i 1990-årene. Hun opplevde aldri sammlivet med en mann, stiftet aldri familie. Men hun levde for kjolene, for minnene om dronningen, for plikten.

Romaneb er basert på samtaler med folk som kjente de to kammerpikene.

Kammerpiken er en bok jeg har hatt lyst til å lese lenge! En fascinerende, uvant og til tider litt merkelig bok om to kvinner fra en annen tid, en tid der etikette var alt, en tid da man skiftet kjoler flere ganger om dagen (og man hadde kjoler til enhver anledning: frokost, spasering, ridning, middag, sammenkomster også videre..)og ikke minst en tid da båtreiser var nødvendig for å komme seg fra England til Norge.

Hilda Cooper startet som tjener på Appleton House i England, kong Haakong og Dronning Maud av Norges bryllupsgave fra dronningens familie, før hun i 1925 ble dronningens faste kammerpike på Appleton House.  En stilling hun var stolt over, og ikke minst en stilling hun gav alt for å gjøre perfekt.
Allerede året etter, i 1926, dro Hilda til Oslo for å være kammerpike på fulltid. Hun hadde fått kontrakt på to år til å begynne med, og endte med å bli hos dronningen til hennes død i 1938. I 1930 fikk Hilda en underordnet kammerpike for å hjelpe henne med arbeidet, Violet Wond.
Violet og Hilda fant tonen etterhvert,  og gjorde begge sitt ytterste for dronningens klær. Hilda hadde til og med en liten bok der hun noterte når dronningen brukte hva, hvilket tøy som var reparert og hvor lang tid hun brukte på å reparere det.

Etter dronningens død tilbød kong Haakon begge kammerpikene å bli boende på Slottet. De takket begge ja til dette, og brukte resten av livet på å stelle med den avdøde dronningens klær, luftet og pleiet dem.
Hilda og Violet viet hele sitt liv til dronningen og hennes klær. Da de døde hadde begge bodd i Oslo i over 60 år.

Kammerpiken er rett og slett fascinerende! En fortelling basert på virkeligheten, en fortelling om to engelske piker som flytter til kalde Norge, to piker som lever og ånder for dronningens klær..

Anbefales!

Terningkast 6

Reklamer

Skriv gjerne tilbakemeldinger, både ris og ros, og tips om bøker :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 304 andre følgere

Goodreads

Follow me on Twitter

På topp

Arkivet

%d bloggere like this: