Boken jeg leser!

En side om bøker jeg leser, har lest og vil lese!

Sommerboken

Tove Jansson: «Sommerboken» (Heinesen forlag, 187 sider, gjendiktet av William Heinesen)

Tove Jansson er mest kjent gjennom sitt forfatterskap av barnebøkene om Mummitrollet. Men hun har også skrevet noen bøker beregnet på et mer voksent publikum, deriblant «sommerboken». Jansson illustrerte bøkene sine selv, og var også billedkunstner!
Tove Jansson var en finlandsvensk forfatter, som ble født i 1914 i Helsingfors og døde i 2001 i Helsingfors. Bøkene hennes om Mummi er utgitt over hele verden, og er blitt til en rekke filmer og tv programmer.

 

jansson-tove-sommarboken

bildet er lånt fra google 

‘Sommerboken’ handler om Sophia, hennes far og farmor som tilbringer sommeren på en vakker øy i den finske skjærgården. I korte, underfundige og livsfilosofiske kapitler fortelles det fremfor alt om forholdet mellom den lille jenta og den gamle farmoren, om deres vennskap og eventyr, om naturens kraft og ubendighet. Spillet mellom liv og død, mellom fortiden og fremtiden, mellom alderdommen og barndommen har aldri vært så klart i Tove Janssons bøker som her. ‘Sommerboken’ er en særdeles vakker, varm og humoristisk bok.

Sommerboken var på pensumlisten min i faget Litteratur og filosofi høsten 2015.

Boken er satt sammen av enkeltstående kapitler, altså hvert kapittel er uavhengig av de andre. Kapitlene er heller ikke kronologiske.

Boken handler om Sophia, en ung jente, og farmor mens de tilbringer sommeren på en øy i den finske skjærgården. Faren til Sophia deltar også noen plasser i boken, men mer som en biperson enn som en hovedkarakter. Men mest av alt handler den kanskje om de bånd og vennskap som knyttes mellom Sophia og farmor, to personer på helt forskjellige stadier av livet; Sophia i begynnelsen av livet og farmor på slutten av livet – livets sommer og livets høst.

Boka er en bittersøt lesing, det er mange fantastiske øyeblikk og refleksjoner, men man sitter hele veien med følelsen av at farmor kanskje vil overleve boka. Personlig vil jeg si at den bringer frem mange minner fra barndommen.

I følge foreleseren er dette en bok hun leser om hvert år, og som hun stadig oppdager noe nytt i – noe jeg definitivt kan tro. Det er en uvanlig roman, men en klar favoritt!

 

Anbefales!

Terningkast 6!

Reklamer

Skriv gjerne tilbakemeldinger, både ris og ros, og tips om bøker :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 26. desember 2015 av i 2015, Bokanmeldelse, Har lest, Må leses!, Mine Favoritter med stikkord , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 304 andre følgere

Goodreads

Follow me on Twitter

På topp

Arkivet

%d bloggere like this: